CSRD Expedities

scroll

Wat is het?

Een CSRD Expeditie is een ‘learning journey’. Een reeks bijeenkomsten waarbij een vaste groep organisaties kennis en ervaring met elkaar deelt op het gebied van de implementatie van de corporate sustainability reporting directive (CSRD).

Wat is het doel en het middel?

Het doel is om de deelnemers in staat te stellen om de CSRD zo efficiënt en effectief mogelijk te implementeren. Gezien de korte tijdslijnen van de invoering van de CSRD is dit hard nodig. Het middel is het delen van ervaringen met organisaties die in een vergelijkbare situatie zitten, om zo van elkaar te leren.

Hoe zien de expedities er uit?

De CSRD Expedities worden gevormd door deelnemers van maximaal 8 organisaties die van elkaar kunnen leren op het gebied van de CSRD implementatie. Dit zijn doorgaans bedrijven uit dezelfde sector, maar dat kunnen ook organisaties zijn met andere overeenkomsten.

Elke organisatie kan maximaal 2 deelnemers afvaardigen. Iedere expeditie wordt begeleid door 2 leden van het CSRD Collectief. De omvang van de groep varieert daarmee tussen de 12 en 18 personen.

Het traject bestaat uit bijeenkomsten van ca. 3-4 uur die eens per kwartaal plaatsvinden, op de locatie van een van de deelnemers. Elke sessie heeft een specifiek thema. Bij de start van de expeditie bepaalt de groep zelf de exacte ‘route’. Dat wil zeggen, welk thema ze tijdens welke sessie willen bespreken. Op deze manier laten we de invulling optimaal aansluiten op de specifieke behoeften van de deelnemers. Natuurlijk kan deze ‘route’ tussentijds worden aangepast, zoals bij een echte expeditie ook het geval is.

Gedurende het traject vinden er 1 of 2 bijeenkomsten plaats waarbij we alle expeditiegroepen samenbrengen.

Voor wie is het?

Als ‘expeditieleden’ nodigen we lijn- & projectmanagers uit die (mede)verantwoordelijk zijn voor de CSRD implementatie binnen hun organisatie. Daarbij richten we ons op bedrijven die over 2025 voor het eerst conform de european sustainability reporting standards (ESRS’en) dienen te rapporteren. Dus in Q1 2026.

We hebben deze focus gekozen omdat deze doelgroep 1) doorgaans een grotere inspanning dient te leveren dan de bedrijven die al over 2024 moeten kunnen rapporteren in lijn met de ESRS’en en 2) daar nog iets meer tijd voor heeft. De groep die al over 2024 moet kunnen rapporteren conform de ESRS’en dient momenteel al te voldoen aan de non-financial reporting directive. Daardoor zijn deze bedrijven bekender met de eisen die nu worden gesteld vanuit de CSRD.

Wanneer start en eindigt de expeditie?

De eerste expedities starten in Q1 ’24 en alle expedities werken toe naar Q1 ’26. Dit is het moment waarop de doelgroep voor het eerst conform CSRD moet kunnen rapporteren.

Ook na Q1 ’24 kunnen nieuwe expeditiegroepen starten. Zodra minimaal 4 organisaties hebben aangegeven samen een nieuwe expeditie te willen starten, beginnen we een nieuw traject.

De totale periode van ca. 2 jaar delen we op in twee fasen, van ca. 4 kwartalen. Deelnemers committeren zich per fase. De insteek is dat organisaties aan het hele traject deelnemen, maar op deze manier kan elke deelnemer aan het eind van fase 1 bepalen of hij/zij door wil gaan met de expeditie.

Waarom meedoen?

Enkele voordelen van deelname aan een van onze CSRD Expedities zijn:

  • Het versnelt de CSRD implementatie, doordat 1) deelnemers van elkaar leren en 2) de afstemming met hun ketenpartners efficiënter verloopt.
  • Samen met de overige deelnemers kunnen de materiële onderwerpen, doelstellingen en kpi’s worden bepaald. Daardoor weet je elkaars informatiebehoeften en wordt het verzamelen en uitwisselen van deze informatie versneld.
  • Doordat we werken met vaste deelnemers, die elkaar meerdere keren per jaar zien, krijgen zij steeds meer inzicht in elkaars situatie. Dit zorgt voor rijkere kennisdeling dan deelname aan bijvoorbeeld eenmalige seminars.
  • Omdat organisaties uit dezelfde sector bij elkaar komen, krijgen zij meer zicht op de impact in de keten. Een belangrijk aandachtspunt bij CSRD implementaties.
  • Deelname is laagdrempelig. De tijdsinspanning is beperkt en verspreid over een wat langere periode.

Wat kost het?*

De kosten voor deze expeditie bedragen EUR 1.250,- (excl. BTW) per fase (5 sessies), per deelnemer. Voor elke 2de deelnemer van dezelfde organisatie is dit de helft, EUR 625,- (excl. BTW).

*Elke expeditie zal worden geleid door twee of meer Impactmakers en/of Impactondernemers. De deelnemers gaan een overeenkomst aan met één van hen en niet met het collectief.

Organisaties die meedoen aan een van onze CSRD Expedities krijgen korting op het gebruik van JES!Knowledge van Sdu. Dit is een platform dat je helpt om relevante ESG-wetgeving en standaarden te begrijpen en te implementeren, zoals de CSRD. Het combineert wet-en regelgeving met praktische uitleg, handige tools, voorbeelden, best practices, checklists, flowcharts en heeft een intelligente zoekfunctionaliteit.

Voor meer informatie over dit platform, zie deze link.

Wat wordt er nog meer gevraagd van deelnemers?

De belangrijkste vereiste voor deelname is de bereidheid om kennis en ervaring te delen met de overige deelnemers.

Daarnaast vragen we alle deelnemende organisaties om gastheer te zijn bij een van de sessies. Niet alleen om zo de kosten van het traject zo laag mogelijk te houden. Ook omdat de deelnemers zo nog meer inzicht krijgen in elkaars situatie.

Hoe meedoen?

Onderdeel worden van een expeditiegroep kan op twee manieren, namelijk door:

  1. Aan te haken bij een bestaande groep / groep in wording.
  2. Zelf een groep te vormen, met andere bedrijven die voor CSRD relevante overeenkomsten hebben met jullie organisatie. Nodig bijvoorbeeld jullie ketenpartners uit om samen op expeditie te gaan.

 

Voor beide vormen verzoeken we je om contact met ons op te nemen. Zie hiervoor onze contactpagina.